প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ঢাকা, রবিবার, ৫ এপ্রিল ২০২০ | ২২ চৈত্র ১৪২৬

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ইংরেজি সাহিত্য

আবু সাঈদ ১২:৪৪ অপরাহ্ণ, ফেব্রুয়ারি ১৯, ২০২০

print
প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

1. He has a great apathy - his studies.
a) to b) towards
c) for d) against
2. ‘In the Line of Fire’ is written by·
a) Abdul Kalam
b) Parvey Mosharraf
c) Pearl S. Buck
d) Rudzard Kipling

3. Indian descendant British novelist Rudzard Kipling wrote ·
a) Kim
b) the Jungle Book
c) a+b d) nothing
4. ‘the Art of War’ is written by·
a) Richard Eton
b) Seamous Heaney
c) Sun Tzu d) Rudzard Kipling
5. ‘Satanic Verses’, ‘Midnights Children’ are written by·
a) Sun Tzu
b) Lee Kuan Yew
c) Saul Bellow
d) Salman Rushdi
6. Stephen Hawking wrote ·
a) A Brief History of Time b) Seize the Day
c) the Universe in a Nutshell d) a+c
7. Irish born dramatist Samuel Beckett won Nobel Prize in ·
a) 1961 b) 1969
c) 1971 d) 1987
8. ‘Waiting for Godot’ is written by·
a) Saul Bellow
b) Samuel Hungtington
c) Samuel Butler
d) Samuel Beckett
9. ‘The Clash of the Civilization’ is written by-
a) Selma Lagerlof
b) George W. Bush
c) Samuel Huntington
d) Potin
10. American born British poet, T.S. Eliot won Nobel prize in ·
a) 1931 b) 1938
c) 1949 d) 1948
11. ‘Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely.’ ‘- who quoted?
a) Lord Acton
b) Martin Luther King
c) Abraham Lincoln
d) Mahatma Gandhi
12. ‘the Story of My Experiment with Truth’ is written by·
a) Mahatma Gandhi
b) Lee Kuan Yew
c) Nelson Mandela
d) Sheikh Mujib
13. ‘I have a dream’· who said?
a) Mahatma Gandhi
b) Mohamed Ali Zinnah
c) Sheikh Mujib
d) Martin Luther King
14. Who used first the word ‘Global Village’?
a) Marshal Macluhan
b) Monika Ali
c) Muhammad Asad
d) Bill Gates
15. Who wrote ‘Brick Lane’?
a) Jumpha Lahiri
b) Monika Ali
c) J.K. Rawling
d) Malala
16. What is the correct meaning of the phrase by fits and starts?
a) at irregular intervals
b) at regular intervals
17. Who is the writer of the novel The ‘Rainbow’?
a) Coleridge b) William Wordsworth c) D.H Lawrence d) S. Mangham

আবু সাঈদ
২৭তম বিসিএস, প্রশাসন।

Answers : 1.b, 2.b, 3.c, 4.c, 5.d, 6.d, 7.b, 8.d, 9.c, 10.d 11.a, 12.a, 13.d, 14.a, 15.b 16.a17.c.