প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ঢাকা, রবিবার, ১৭ নভেম্বর ২০১৯ | ৩ অগ্রহায়ণ ১৪২৬

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ইংরেজি সাহিত্য

আবু সাঈদ ৩:৩৮ অপরাহ্ণ, নভেম্বর ০৭, ২০১৯

print
প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

সরকারি-বেসরকারিসহ বিভিন্ন প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষায় বাংলা, ইংরেজি, গণিত, তথ্য ও প্রযুক্তি বিজ্ঞান এবং সাধারণ জ্ঞানের ওপর প্রশ্ন হয়ে থাকে। আজ ইংরেজি সাহিত্যবিষয়ক কিছু প্রশ্ন জেনে নিই

১. ‘আমরা স্টেশনে পৌঁছার আগে গাড়ি ছেড়ে গেল’ এ বাক্যটির সঠিক ইংরেজি অনুবাদ কোনটি?
a) The train left before we arrived at the station. b) The train left before we had arrived at the station.
c) The train had left before we arrived at the station.
d) The train was leaving when we arrived at the station.
2. A Complex sentence has
a) One principal clause and one or more subordinate clauses b) One subject and more subordinate clauses
c) One principal verb and one clause d) None.
3. Health is wealth— complex form of the sentence is—
a) Health and wealth are the same
b) It is health which is wealth c) Healthy is wealthy d) Health is a good wealth
4. Which of the following sentence is a simple sentence?
a) The girl can sing
b) I know that the girl can sing
c) this girl can sing and I knwo this d) When the office hour was over, I stopped working.
5. Which one of the following is an imperative sentence?
a) How beautiful the bird is
b) Do you go to the club
c) Be quiet and listen to me
d) May you live long.
6. A Sentence is a-
a) group of words b) collection of words c) part of a paragraph
d) group of words making a complete sense.
7. A sentence must have a
a) statement b) group of verbs
c) description d) a subject and a predicate
8. A compound sentence must have
a) One principal clause
b) Two subordinate clause
c) Two principal clause
d) One principal clause and one subordinate clause.
9. What is the verb of the word ability?
a) Ableness b) Enable
c) Ably d) Able
10. What kind of noun is cattle?
a) proper b) common
c) Collective d) Material
11. Choose the correct answer How long did you wait?
a) Till lunch time b) Till he came. c) Until O.clock
d) since this morning
12. What will be correct preposition to complete the sentence— I am not bad· tennis. a) in (b) at
c) about d) with
13. Who is the author of a farewell to Arons?
a) HG. Wells b) George orwel c) Thomas hardy d) Ernest Hewing way
14. Hold water means—
a) Keep water b) Drink water c) Bear examination d) store water
15. Out and out means—
a) Not at all b) Thoroughly c) To be last d) Man of out side
16. The word Homo genies’ means—
a) of the same kind b) of the same place c) of the same race d) of the same density


আবু সাঈদ
২৭তম বিসিএস, প্রশাসন।

Answers : 1.c, 2.a, 3.b, 4.a, 5.c, 6.d, 7.d, 8.c, 9.b, 10.c, 11.b, 12.b, 13.d, 14.c, 15.b, 16.c.