প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ঢাকা, রবিবার, ১৭ নভেম্বর ২০১৯ | ৩ অগ্রহায়ণ ১৪২৬

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ইংরেজি সাহিত্য

আবু সাঈদ ৩:১১ অপরাহ্ণ, অক্টোবর ২২, ২০১৯

print
প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

সরকারি-বেসরকারিসহ বিভিন্ন প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষায় বাংলা, ইংরেজি, গণিত, তথ্য ও প্রযুক্তি বিজ্ঞান এবং সাধারণ জ্ঞানের ওপর প্রশ্ন হয়ে থাকে। আজ ইংরেজি সাহিত্যবিষয়ক কিছু প্রশ্ন জেনে নিই

1. He is named- his father.
a. to b. of
c. with d. after
2. The practice of keeping one wife or husband is called –
a. Monogamy
b. Polygamy
c. Polyandry
d. Paramour
3. ‘Malice’ এর সমার্থক শব্দ কোনটি?
a. Affiection b. Love
c . Animosity
d. Kindness
4. What is the antonym of ‘Cease’ ?
a. Start b. Attractive c.Withdraw d. Sure
5. The antonym of ‘Imbecility’ is -
a. Foolishness
b. Inactivity
c. Impartiality
d.Wisdom
6. ‘Handy’ means-
a. Comfortable
b. Useful
c. Necessary
d. Convenient to handle or use
7. A handicapped person is one who -
a. Works at handicraft
b. Suffers from some disability
c. Assigns handicaps to contestants
d. Gives training in manual skill
8. ‘Not bene’ means –
a. For example
b. Not sure
c. Next page
d. Mark well
9. Find out the synonym of ‘ Remote’.
a. Immediate b. Close
c. Intimate d. Distant
10. She tried to be serious but she couldn’t help- ?
a. laughing b. to laugh
c. laugh d. that to laugh
11. The king left-heir
a) a b) the c) an d) of
12. Who is the author of ‘spirit of islam’?
a) Abul Monsur Ahmed
b) Syed Amir Ali
c) Sir Syed Ahmed
d) Abul kalam Azad
13. What is the real name of the great short story writer o Henry?
a) james O’Brien b) Jane Austen c) William Sydney Porter
d) Samuel L. Clement
14. The hen-eggs.
a) lie b) laid c) lay d) lain
15. Which one is correct?
a) He has many furniture
b) He has many furniture’s.
c) He has many pieces of furniture
d) He has many pieces of furniture’s.
16. What is the synonym of Turbulent?
a) agitated b) easy
c) quite d) Smooth
17. What is the antonym of Turbulence?
a) Calmness b) reaction
c) approach d) impropriety
18. Call - doctor
a) on b) out c) up d) in
19. What is the correct meaning of the phrase by fits and starts?
a) at irregular intervals
b) at regular intervals
c) suddenly d) at high speed
20. He has a great apathy - his studies.
a) to b) towards
c) for d) against

আবু সাঈদ
২৭তম বিসিএস, প্রশাসন।

Answers : 1.d, 2.a, 3.c, 4.a, 5.d, 6.d, 7.b, 8.d, 9.d, 10.a, 11.c, 12.b, 13.c, 14.b, 15.a, 16.a, 17.a, 18.d, 19.a, 20.b.