প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ঢাকা, রবিবার, ১৬ জুন ২০১৯ | ২ আষাঢ় ১৪২৬

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

ইংরেজি সাহিত্য

আবু সাঈদ ৪:২৪ অপরাহ্ণ, জুন ১২, ২০১৯

print
প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

1. Not a word fell ... his lips.
a. at b. off
c. through d. from

2. The engine blows ... carbon di-oxide.

a. Away b. off c. out d. up

3. In my heart ... heart I deplored his obstinacy.
a. with b. from c. of d. at

4. How did you get an appointment ... Dr. Howard?
a. by b. at c. with d. to

5. Find out the meaning of the word ‘forthcoming’.
a. Approaching
b. Disposing
c. Disapproving
d. Incoming

6. Instead of ‘tolerate’ we can say ...
a. bear on b. bear with
c. bear in d. bear with in

7. find out the correct meaning of the idiom ‘In black and white’?
a. Temporary
b. Black People
c. A type of paper
d. In writing

8. Which of the following sentences is correct?
a. why you have done this?
b. Why have you done this? c. why you had done this? d. why did you have done this?

9. Who is the father of English Novel?
a. Shakespeare
b. Jonathan swift
c. G. B. show
d. R. L. Stevenson

10. Which of the following words is singular?
a. Physics b. Bushes
c. Roofs d. Boxes

11. Noun of the word ‘vain’ is ...
a. Vanity b. Vain
c. Vainness d. Vainly

12. No sentence can be formed without the ...
a. Transitive verb b. Principal verb
c. Intransitive verb
d. Factitive verb

13. Correct synonym of the word ‘ignite’...
a. Kindle b. to set fire
c. to burn d. to burn fire

14. We shall ... the work before he comes.
a. Finish b. have finished
c. Finished
d. be finishing

15. Which one of the following is an imperative sentence?
a. Be quiet and listen to my words.
b. How beautiful the flower is! c. Do you go to club.
d. I go to school everyday.

16. The adjective of the word laugh ...
a. laughing b. laugh
c. laughable d. laughingly

17. The solders were rewarded for their bravery. which class of noun ‘bravery’ belongs to ...
a. collective b. common
c. Material d. Abstract

18. The word ‘Homogeneous’ means ...
a. of the some kind
b. of the some place
c. of the some race d. of the some density

19. Most important feature of a romantic poetry is ...
a. Beauty b. Nature
c. Subjectivity d. Imagination

20. Poet of Sensuousness ...
a. P. B. Shelley
b. Wordsworth
c. John Keats b. Byron


Ans: 1. b. 2. b 3. c 4. c 5. a 6. b 7. d 8. b 9. b 10. a 11. c 12. b 13. a 14. b 15. a 16. c 17. d 18. a 19. d 20. c.


২৭তম বিসিএস, প্রশাসন।

অহং: ১. ন. ২. ন ৩. প ৪. প ৫. ধ ৬. ন ৭. ফ ৮. ন ৯. ন ১০. ধ ১১. প ১২. ন ১৩. ধ ১৪. ন ১৫. ধ ১৬. প ১৭. ফ ১৮. ধ ১৯. ফ ২০. প.